Logo stowarzyszenia turystyki wiejskiej Dolina Baryczy

Przepisy kulinarne

Strona Główna

PRZEPISY CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA BIORĄCYCH UDZIAŁ W   WOJEWÓDZKIM KONKURSIE „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO 2006”


Janina Głowacz

Gospodarstwo Agroturystyczne „Głowaczówka’’

Ruda Sułowska 11a, 56-300 Milicz

tel.(071) 38 34 136, 693 905 667

„Zupa rybna”

Składniki:

1 sztuka ok. 1,3kg karpia,

2-3 marchewki, 1-2 pietruszki, ½ selera,

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i mielony, majeranek,

śmietana kremówka,

mąka, vegeta, sól,

Sposób wykonania:

Sprawionego karpia gotujemy z włoszczyzną i przyprawami.

Karpia wyjmujemy studzimy i obieramy z ości. Rozdrabniamy na kawałki, warzywa kroimy w kostkę i wszystko wkładamy z powrotem do wywaru. Doprawiamy przyprawami, dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką. Podajemy w bulionówkach z zieloną pietruszką i pieczywem.



Zofia i Waldemar Demscy

Gospodarstwo Agroturystyczne

Miłosławice 11b, 56-300 Milicz

tel. 0 606 205 256

„Karp wędzony”

Składniki:

ok 2 kg karpia,

sól, 2 małe ząbki czosnku,

1 łyżeczka przyprawy do ryb, 100g oleju

Sposób wykonania:

Karpia można wędzić w całości z głową lub w płatach.

Świeżą rybę czyścimy z łuski, usuwamy oczy, skrzela i wnętrzności. Dokładnie myjemy (grubsze miejsca nakłuwamy). Solimy i zostawiamy na 12 godz. Następnie płuczemy usuwając nadmiar soli. Przeszywamy białą dratwą od strony głowy do ogona i z powrotem robiąc pętelkę do zawieszenia na kiju. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozgniatamy czosnek z małą ilością soli, dodajemy przyprawę do ryb i olej – smarujemy tym rybę.

Po upływie godziny wkładamy do wędzenia na ok. 3godziny. Przez pierwszą godzinę wędzimy na mocniejszym ogniu, następnie 2 godziny na mniejszym ogniu. Do wędzenia najlepiej użyć drewna olchowego bez kory.

 

facebook